Framtidens smarta underhåll

En föreläsning av docent Mirka Kans, Linnéuniversitetet

Prediktivt underhåll, det vill säga underhåll som utförs baserat på verkliga förhållanden, är inget nytt. Olika metoder och verktyg för att mäta komponenters tillstånd och försöka räkna ut när de ska gå sönder har funnits länge. Men ändå planeras underhåll väldigt sällan baserat på tillståndsdata. Varför inte? Detta är en av frågorna vi försöker få svar på.

Vi ska även göra en tidsresa och se hur underhållsarbetet ser ut i framtiden. Den smarta fabriken är en vision där maskiner är uppkopplade och kommunicerar så att produktionen flyter på automatiskt utan störningar.

  • Betyder det att underhåll inte längre behövs?
  • Vilka är det som utför underhåll i framtiden?

https://play.lnu.se/media/t/0_63lnhl1e

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin